Secretariat Assistant 2013 Questions - 4

-->


Secretariat Assistant 2013 Questions | Indian PM Questions for All Competitive Exams Indian PM Questions  | Indian PM Questions for PSC ExamIndian PM Questions for SSC Exam | Indian PM Questions for UPSC Exam | Indian PM Questions for civil services | Indian PM Questions for IBPS | Indian PM Questions for SBI Exam | Indian PM Questions for Bank PO Exam | Indian PM Questions for RRB Exam Indian PM Questions for Entrance Exam | Secretariat Assistant Expected Questions from Prime Ministers Of India
English: A screenshot from a Video posted by w...
Dr. Manmohan Singh
 (Photo credit: Wikipedia)

1. Prime Minister for the longest period ?
Ans :Jawaharlal Nehru (17 years)


2.  The first woman Prime Minister?
Ans : Indira Gandhi

3.  Prime Minister for shortest term ? 
Ans : Charan Singh (5 months, 16 days)

4. The oldest Prime Minister to assume office?
Ans : Morarji Desai (at the age of 81)


5. The youngest Prime Minister to assume office :
Ans : Rajiv Gandhi (at the age of 40)

6. The first Prime Minister to lose election :
Ans :Indira Gandhi (in 1977)

7. The first Prime Minister to resign : 
Ans : Morarji Desai

8. The first Prime Minister to die in harness :
Ans : Jawaharlal Nehru

9. The first Prime Minister to die in harness abroad:
Ans : Lal Bahadur Shastri (at Tashkent in 1966)

10. The first Prime Minister to get assassinated :
Ans : Indira Gandhi (1984)


-->
11. The first acting Prime Minister of India : 
Ans : Gulzarilal Nanda

12. The Prime Minister who never faced the Parliament
Ans : Charan Singh

13. The first Prime Minister to lose a vote of confidence:
Ans : V.P. Singh

14.  The Prime Minister of the second shortest term
S. Chandrasekhar

15. The Prime Minister of the shortest term in one spell
Ans : A. B. Vajpayee (16 May 1996 - 01 June 1996)

16.  First Indian Prime Minister from Karnataka
Ans : Deva Gowda

17. Who became the Prime Minister of India after the resignation of Deva Gowda who lost the confidence Motion in Parliament
Ans : I.K. Gujral

18. First Prime Minister from BJP
Ans : A.B. Vajpayee

19.  How many times Vajpayee became the Prime Minister of India
Ans : Three Times (1996, 1998, 1999)

20. The Prime Minister who made Lahore bus journey
Ans : A.B. Vajpayee

21. The Indian Prime Minister to attend Agra summit 

Ans : A.B. Vajpayee

22. Who was the Prime Minister of India at the time of Kargil War?
Ans : A.B. Vajpayee

23. First Indian Prime Minister to speak in Hindi in UN General Assembly
Ans : A.B. Vajpayee

24. Who is the 14th Prime Minister of India
Ans : Dr. Manmohan Singh

25. The RBI Governor who become the Prime Minister of India
Dr. Manmohan Singh

27. The first Prime Minister from Sikh Community
Dr. Manmohan Singh


Books written by Indian Prime Minister

  • Pandit Jawaharlal Nehru : ‘The Discovery of India’, ‘Glimpses of world History’, ‘An Autobiography’, ‘A bunch of old letters’.
  • Indira Gandhi : My Truth, The Eternal India.
  • Chandra Sekhar : Dynamics of Social Change
  • P.V. Narasimha Rao : The Insider, Ayodhya 6th December 1992.
  • Atal Bihari Vajpayee : ‘New Dimension of India’s Foreign Policy’.





Comments