Secretariat Assistant 2013 Questions - 3

-->
Secretariat Assistant 2013 Questions | Indian History Questions for All Competitive Exams Indian History Questions  | Indian History Questions for PSC ExamIndian History Questions for SSC Exam | Indian History Questions for UPSC Exam | Indian History Questions for civil services | Indian History Questions for IBPS | Indian History Questions for SBI Exam | Indian History Questions for Bank PO Exam | Indian History Questions for RRB Exam Indian History Questions for Entrance Exam | Secretariat Assistant Expected Questions from Indian History


1. in which year Gopala Krishana Gokhale, the political guru of Gandhji, passed away?
(a) 1913 
English: Photograph of Radhakrishnan taken at ...
Radhakrishnan
 (Photo credit: Wikipedia)
(b) 1914
(c) 1915 
(d) 1916

2. The lirst and last Indian to become the Governor General of independent India:
(a) Mountbatten
(b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari
(d) S. Radhakrishnan

3. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:
(a) Duffenn 
(b) Dalhousie
(c) Canning 
(d) Mayo


4. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Khan Abdul Ghatfar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah
(d) Muhammad Iqbal

5. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a) Aurobindo
(b) Gandhqi
(c) Annie Besant
(d) Vinoba Bhave

6. Who was instumental in the integration of princely states alter the independence?
(a) Sardar Patel
(tu) B.R. Ambedkar
c) Baldev Singh
(d) Lal Bahadur Shastri

7. Who was the founder of Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Agha Khan
(c) LiaqatAli Khan
(d)Muhammad Iqbal

8. Who wrote ‘Gitarahasya'?
(a) Sardar Patel
(b) Gandhiji
(c) Aurobindo ‘
(d) Bai Gangadhar Tilak

9. The Hrst foreigner to become the president of INC?
(a) A.O. Hume
(b) William Wedderburn
(c) George Yule
(d)Alfred Webb

10. The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes:
(a) Dufferin 
(b) Mayo
(c) Minto 
(d) Curzon


-->
11. Who gave the slogan ‘lnquiIab Zindabad?
(a) Bhagat Singh
(b) Ajith Singh
(c) Muhammad Ali
(d) Muhammad Iqbal

12. Who raised the slogan ‘lnquilab Zindabad’ for the first time?
(a) Lajpath Rai
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Motilal Nehru

13. Who was defeated by Subhas Chandra Bose in 1939 when he was elected to the post of Congress president?
(a) Rajendraprasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Sitha ramayya
(d) Maulana Abul Kalam Azad

14, Who was elected the president of INC when Subhas Chandra Bose resigned?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) C.RajagopaIacharl
(c) Rajendraprasad
(d) Jawaharlal Nehru

15. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a) Rash Behari Ghosh
(b) G.K. Gokhale
(c) A.C. Majumdar
(d) M.M. Malavya

16. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission?
(a) None of the members was Indian
(b) India was dragged into the Second World War
(c) The Commission refused to come to India
(d) None of these

17. Who presided over the all party conference in 1928?
(a) Mctilal Nehru
(b) M.A. Ansari
(c) Rajendraprasad
(d) Jawaharlal Nehru

18. Who was the Viceroy when the Naval Mutiny (1946) was held?
(a) Wavell 
(b) Mountbatten
(c) lrvvin 
(d) Linlllhgo

19. Who authored ‘India wins Freedom"?
(a) Rajendraprasad
(b) Rajagopalachari
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Sardar Patel

20. Who was known as the ‘spirituaI heir' of Mahathma Gandhi?
(a) Vinoba Bhave
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Abbas Tyabjl
(d) Jamnalal Bajaj

Answers:
1(c) 2(c) 3(c) 4(a) 5(c) 6.(a) 7.(b) 8.(d) 9(c) 10(b) 11(d) 12(c) 13(c) 14(c) 15(a) 16(a) 17(b) 18(a) 19(c) 20(a)


Comments