Secretariat Assistant 2013 Questions - 1

-->

Secretariat Assistant 2013 Questions | Indian History Questions for All Competitive Exams Indian History Questions  | Indian History Questions for PSC ExamIndian History Questions for SSC Exam | Indian History Questions for UPSC Exam | Indian HistoryT Questions for civil services | Indian History Questions for IBPS | Indian History Questions for SBI Exam | Indian History Questions for Bank PO Exam | Indian History Questions for RRB Exam Indian History Questions for Entrance Exam | Secretariat Assistant Expected Questions from Indian History

1. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) B.G. Tilak
(b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Aurobindo Ghosh

2. Whom Gandhijl called ‘the great sentinel?
(a) Rajendraprasad
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Rabindranalh Tagore
(d) Jawaharlal Nehru

3. The Wceroy who introduced financial decentralisation?
(a) Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge 


4. Who founded the ‘Senrants of India society"?
(a) M,G. Ranade
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(0) G.K. Gokhale
(d) M.K. Gandhi

5. Who gave the slogan ‘Jai Hind?
(a) Tagore
(b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Chandra Bose
(d) Nehru

6. In which year Gandhiji was arrested for the Hrst time in india?
(a) 1917 (b) 1918
(c) 1919 (d) 1920

7. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act,1919'?
(a) Reading
(b) Hardinge II
(c) Wellington
(d) Chelmsford

8. Who is called the ‘mother of Indian nationalism?
(a) Sarojini Naidu 
(bg Annie Besant
(c Madam Bhikaji Cama
(d) Aruna AsafAii


9. Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a) Bhagat Singh
(b) Lala Lajpath Rai
(c) Ajilh Singh
(d) Chandrasakhar Azad

10. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unlty?
(a) Gandhiji
(b) Nehru
(c) Jinnah
(d) Iimbedlgar

-->
11. Gandhiji was undergone for imprisonment for ...... days in his life.
(a) 2338 (b) 1338
(c) 3338 (d) 3120

12. Who was the Viceroy when Minto-MorIey reforms were introduced?
(a) Hardinge II (b) Minto
(c) Mortey (d) Chelmsford

13. Who coined the term Pakistan for the tirst time'?
(a) Jinnah (b)Liaqat Aii
(c) Rahmat Ali (d) Shoukat AIi

14. Who started the journai ‘New India’?
(a) Sarojini Naidu
(b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama
(d) Aruna Asaf Ali

15. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
(a) 1935 (b) 1936
(c) 1934 (d) 1938

16. Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?
(a) Lajpath Rai
(b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Dayanand Saraswathy

17. During which agitation Gandhiji gave the slogan' Do or die'?
(a) Salt satyagraha
(b) Champaran Satyagraha
(c) Quit India movement
(d) liheda eatyagraha

18. The only Viceroy who was assassinated while he was in power:
(a) Dufferin (b) Curzon
(c) Mayo (d) Ripon

19. The rirsl indian woman to become the president of indian National Congress:
(a) Indira Gandhi
(b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant
(d)Sar0jini Naidu

20. Who mooted the idea of separate province for Muslims for the first time?
(a) Jinnah
(b) LiaqatAii
(c) RehmatA|i
(d) Muhammad Iqbal

ANSWERS
1.(d)  2.(c)  3. (c)   4.(c)  5.(c) 6.(a) 7.(d)  8.(c) 9(b) 10(cg 11(a) 12(b) 13(c) 14(b) 15(d) 16 (c) 17(c) 18(c) 19(d) 20(d)


Comments