Renaissance in Kerala Part -2

-->


Secretariat Assistant 2013 Questions | Current affairs 2012 for All Competitive Exams Current affairs Quiz 2012 | current affairs for PSC Examcurrent affairs for SSC Exam | current affairs for UPSC Exam | current affairs for civil services | Current affairs for IBPS | current affairs for SBI Exam | current affairs for Bank PO Exam | current affairs for RRB Exam current affairs for Entrance Exam | Secretariat Assistant Expected Questions from Renaissance in Kerala

1. The birth place of Chattampi Swamikal:
(a)Kollur (b) Chempazhanthi
Chattampi Swamikal
Chattampi Swamikal
(Photo credit: Wikipedia)
(c) Panmana (d) Venganur

2. Who was named Komaran at his birth?
(a)Dr.Palpu (b) Ayyankali
(c) Poikayil Yohannan (d) Agamananda

3. Sree Narayana Guru made his first visit to Sri Lanka in:
(a) 1918 (b) 1920
(c) 1922 (d) 1924

4. The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904:
(a) Vizhinjam (b) Varkala
(c) Kollam (d) Venganur



5. The name of the boat Kumaranasan was travelling while he met an accident that caused his death:
(a) Victoria (b) Redeemer
(c) Kairali (d) None of these

6. The first member of depressed classes to be nominated to Travancore Legislative Assembly:
(a)T.T.Kesavan Sasthri(b) P.C.Chanchen
(c) Pandit Karuppan (d) Ayyankali

7. Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai asan and became the monitor of the class?
(a) Sree Narayana Guru (b) Ayyankali
(c) Chattampi Swamikal (d) Ayya Vaikundar

8. "Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conference held at____ under the leadership of Sree
Narayana Guru in 1924:
(a) Aruvippuram (b) Chempazhanthi
(c) Vaikom (d) Aluva

9. Chattampi Swamikal aquired self realization at:
(a) Vadiveeswaram (b) Maruthwamala
(c) Kollur (d) Panmana

10.The only Keralite whose birth day and death anniversary are declared holiday by the Government of Kerala:
(a) Chattampi Swamikal (b) K.Kelappan
(c) Ayyankali (d) Sree Narayana Guru
20061226_PICT0593


11.”Oru jathy, oru matham ,oru Daivom” (“Intha ulakathile orae oru jathy than, Orae oru matham than, orae oru kadavul than”) is the Malayalam
translation of Thycaud Ayya’s teaching . Who popularised it?
(a) Ayya Vaikundar (b) Chattampi Swamikal
(c) Agamananda (d) Sree Narayana Guru

12.Who was honoured by the Maharaja of Cochin with the title ‘Kavithilakan’?

(a)Kumaranasan (b) Pandit Karuppan
(c) Sivayogi of Alathur (d) None of these

13.Who wrote Darshanamala?
(a) Sree Narayana Guru (b) Chattampi Swamikal
(c) Thycaud Ayya (d) Alathur Sivayogi

14.Who called Kumaranasan ‘Viplavathinte Sukranakshatram’?
(a) Changampuzha (b) A.R.Rajaraja Varma
(c) Vallathol (d) Joseph Mundassery

15.Vakkom Maulavi passed away in:
(a) 1930 (b) 1931
(c) 1932 (d) 1933

16.The personality who was visited by Narayana Guru at Thiruvannamala, Tamil nadu in 1916:
(a) Ayya Vaikundar (b) Ramana Maharshi
(c) Thyacud Ayya (d) Ayyankali

17.The place where Narayana guru is believed to have attained a state of Enlightenment:
(a) Chempazhanti (b) Kannammula
(c) Varkala (d) Maruthwamala

18. The Maharaja of Travancore who invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple?
(a) Swati Tirunal (b) Ayilyam Tirunal
(c) Uthram Tirunal (d) Sri Mulam Tirunal

19.The elegy ‘Prarodanam’ mourns the death of Kumaranasan’s contemporary and friend ______.
(a) Changampuzha (b) A. R. Raja Raja
Varma(c) Edappally (d) None of these

20.Bodheswaran, Perunnelli Krishnan Vaidhyan, Velutheri Kesavan Vaidhyan, Kumbalath Sanku Pillai etc were grihastha disciples of :
(a) Thycaud Ayya (b) Chattampi Swamikal
(c) Ayya Vaikundar (d) Agamananda

21. The publication ‘The Muslim’ was launched by Vakkom Moulavi in:
(a) 1906 (b) 1918
(c) 1931 (d) 1924

22. Who conferred the Title of ‘Vidwan’ upon Pandit Karuppan in 1913?
(a) Maharaja of Kochi(b) Maharaja of Travancore
(c) Zamorin (d) Keralavarma Valiakoithampuran of Travancore

23.Who was the only person who was exempted from court appearances in civil cases by Government of Travancore?
(a)Chattampi Swamikal (b) Thycaud Ayya
(c) Ayyankali (d) Sree Narayana Guru

24.Kumaranasan passed away in:
(a) 1924 (b) 1928

(c) 1922 (d) 1923

25.Who patronised ‘Sudharma Sooryodaya Sabha’ at Thevara?
(a) Dr.Palpu (b) Pandit Karuppan
(c) Vagbhatananda (d) Ayya Vaikundar

26. Atmopadeshasatakam was authored by:
(a)Agamananda (b) Dr.Palpu
(c) Kumaranasan (d) Sree Narayana Guru

27. Who translated the dialogue between Tagore and Narayana Guru into Malayalam during Tagore’s visit to Sivagiri?
(a)Dr.Palpu (b) Kumaranasan
(c) Pandit Karuppan (d) None of these

28.The last Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:
(a)Anandatheertha Swamikal
(b) Sivalingadasa Swamikal
(c) Vallabhasseri Govindan Vaidyar
(d) T K Kittan Writer

29. The place where Dr.Palpu was born:
(a)Pettah (b) Chempazhanthi
(c) Kollur (d) Kayikkara

30. The place which was selected by Sree Narayana Guru as his abode for meditation and spiritual activities, after attaining self realization:
(a)Aruvippuram (b) Kollur
(c) Chempazhanthi (d) Kannammula

31. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
(a)Nepal (b) Bhutan
(c) Burma (d) Sri Lanka

32. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a)1863 (b) 1856
(c) 1873 (d) 1878

33. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a)1922 (b) 1924
(c) 1920 (d) 1918

34.Nirvritipanchakam was written by:
(a)Chattampi Swamikal
(b) Sree Narayana Guru
(c) Agamananda (d) Ayya Vaikundar

35. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh):
(a)Veenapoovu (b) Karuna
(c) Leela (d) Nalini

Answers: 1 (a) 2(c) 3 (a) 4 (d) 5(b) 6(d) 7(c) 8(d) 9(a) 10(d) 
11(d) 12(b) 13(a) 14(d) 15(c) 16(b) 17(d) 18(a) 19(b) 20(b) 
21(a) 22(d) 23(d) 24(a) 25(b) 26(d) 27(b) 28(a) 29(a) 30(a)
31(d) 32(a) 33(a) 34(b) 35(c)




Subscribe by E-mail & get free updates of these informations straight to your inbox!

Don't Forget to Activate the link send into your e-mail.
-->

Comments