Renaissance in Kerala Part -1

-->


Secretariat Assistant 2013 Questions | Current affairs 2012 for All Competitive Exams Current affairs Quiz 2012 | current affairs for PSC Examcurrent affairs for SSC Exam | current affairs for UPSC Exam | current affairs for civil services | Current affairs for IBPS | current affairs for SBI Exam | current affairs for Bank PO Exam | current affairs for RRB Exam current affairs for Entrance Exam | Secretariat Assistant Expected Questions from Renaissance in Kerala

English: Photograph of Narayana Guru (died 1928)
Narayana Guru (died 1928) (Photo credit: Wikipedia)
1. The person who was known as ‘Bharat Kersari’:
(a) Ramakrishna Pillai
(b) Balakrishna Pillai
(c) M.R.Nair
(d) Mannath Padmanabhan
Ans. Mannath Padmanabhan

2. ‘Vayalvaram Veedu’ is related to:
(a)Chattambi swamikal
(b)Sri Narayana Guru
(c) Ayyankali
(d)Vagbhatanandan
Ans. Sri Narayana Guru

3.Which organisation encouraged ‘Misrabhojanam’ to annihilate the evils of caste system?
(a)Yogakshemasabha
(b)N.S.S
(c)Sahodara Sangham
(d)P.R.D.S
Ans. Sahodara Sangham


4. Who was the volunteer captain of Guruvayur Satyagraha:
(a)K.Kelappan
(b)A.K Gopalan
(c)K.P Kesava Menon
(d)E.M.S
Ans. A.K Gopalan

5. Kerala Yuktivadi Sangham was established at Thrissur in:
(a)1960
(b)1962
(c)1964
(d)1966
Ans. 1964

6. Who wrote the song ‘Akhilandamandapam aniyichorukki’?
(a)Panthalam Kerala Varma
(b)Bodheswaran
(c)Ulloor
(d)Panthalam K.P Raman Pillai
Ans. Panthalam K.P Raman Pillai

7. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a)NSS
(b)SNDP
(c)Kalamandalam
(d)None of these
Ans. SNDP

8. The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?
(a)SNDP
(b)NSS
(c)Yogakshema sabha
(d)None of these
Ans. NSS

9. Which was the mouth piece of Abstention Movement?
(a)Yoganadam
(b)Malayali
(c)Kerala Kesari
(d)Swadeshabhimani
Ans. Kerala Kesari

10. In which district is the birth place of Vakkom Maulavi?
(a)Kottayam
(b)Kollam
(c)Thiruvananthapuram
(d)Alappuzha
Ans. Thiruvananthapuram


11. Who took initiative to file a counter memorial in favour of Brahmins, against the Malayali Memorial?
(a)Chenkotta Ramayyar
(b)CP Ramaswami Aiyyer
(c)T. Madhava Rao
(d)Sankarasubbayyar
Ans. Chenkotta Ramayyar

12. Who suggested the name Nair Service Society?
(a)K. Paramu Pillai
(b)K. Kelappan
(c)Mannath Padmanabhan
(d)M.P Manmadan
Ans. K. Paramu Pillai

13. ‘Unni Namboothiri’ is the publication of:
(a)NSS
(b)SNDP
(c)Yogakshema Sabha
(d)PRDS
Ans. Yogakshema Sabha

14. Who led the ‘Liberation Struggle’?
(a)P.T Chacko
(b)Mannath Padmanabhan
(c)Pattom Thanu Pillai
(d)R. Sankar
Ans. Mannath Padmanabhan

15. Yogakshema Sabha aimed at the welfare of ...........
(a)Ezhavas
(b)Dalits
(c)Brahmins
(d)Nairs
Ans. Brahmins

16. Who was called ‘Vaikom Veerar’?
(a)K. Kelappan
(b)T.K Madhavan
(c)K.P Kesava Menon
(d)E.V Ramaswami Naicker
Ans. E.V Ramaswami Naicker

17. The date of Temple Entry Proclamation in Travancore:
(a)12 November 1947
(b) 12 November 1936
(c) 12 November 1950
(d) 1st January 1950
Ans. 12th November 1936

18. Which of the following Satyagrahas was conducted after independence?
(a)Guruvayur Satyagraha
(b)Paliyam Satyagraha
(c)Suchindram Satyagraha
(d)Vaikom Satyagraha
Ans. Paliyam Satyagraha

19. The Slogan ‘Travancore for Travancoreans’ is related to:
(a)Abstention Movement
(b)Ezhava Memorial
(c)Liberation Struggle
(d)Malayali Memorial
Ans. Malayali Memorial

20. Who was the official editor of ‘Vivekodayam’ when it was started in 1904?
(a)Kumaranasan
(b)M. Govindan
(c)Dr. Palpu
(d)T.K Madhavan
Ans. M. Govindan


Subscribe by E-mail & get free updates of these informations straight to your inbox!

Don't Forget to Activate the link send into your e-mail.
-->

Comments