Gandhi Quiz - 2

-->


1. In which year Gandhiji landed India after ending his stay in South Africa?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1918

2. The first organisation to get Gandhi Peace Prize of the Govt. of India:
(a) Red Cross
(b) Ramakrishna Mission
(c) UNO
(d) None of these

3. Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against:
(a) VISA Act
(b) Asiatic Law Amendment Ordinance Bill
(c) Emmigration Act
(d) None of these

4. In which state Porbander, the birth place of Gandhiji is situated?
(a) Rajastan
(b) Gujarat
(c) Himachal Pradesh
(d) Maharashtra

5. While in South Africa, who gave the book ‘Unto this last’ to Gnadhiji to read?
(a) Henry Polak
(b) Mansukhlal Naser
(c) Sait Abdulla
(d) None of these

6. In which year Gandhiji founded All India Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931
(b) 1932
(c) 1933
(d) 1934

7. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji:
(a) K.Kelappan
(b) AK Gopalan
(c) EMS
(d) TK Madhavan

8. At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?
(a) 37
(b) 38
(c) 39
(d) 40

9. Who formulated Sevagram project?
(a) Vinoba Bhave
(b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai
(d) Tagore

10. The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916. It was held at:
(a) Faizpur
(b) Kolkata
(c) Lucknow
(d) Belgaum
-->

11. Who was known as ‘Japan Gandhi’?
(a) Toyihiko Kagava
(b) Aung San Su Kyi
(c) U Nu
(d) None of these

12. The disciples who were present there when Gandhiji passed away:
(a) Manu and Aabha
(b) Patel and Nehru
(c) Rajaji and Nehru
(d) Patel and Vinoba

13. In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1932

14. The period mentioned in the autobiography of Mahathma Gandhi is from childhood to:
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927

15. In which day Gandhiji was assassinated?
(a) Thursday
(b) Friday
(c) Saturday
(d) Sunday



16. Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?
(a) C.Sankaran Nair
(b) V.D.Savarkar
(c) B.R.Ambedkar
(d) Syamaprasad Mukherjee



17. Who wrote ‘Waiting for the Mahathma’?
(a) KM Munshi
(b) Louis Fischer
(c) R.K.Narayan
(d) None of these

18. In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922

19. In which year Gandhiji established Ahmedabad Texile Union?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1918

20. Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan
(b) Navjeevan
(c) Young India
(d) Satyagrahi


Answers: 1 (a) 2(b) 3 (b) 4 (b) 5(a) 6(b) 7(a) 8(a) 9(b) 10(c) 11(a) 12(a) 13(c) 14(a) 15(b) 16(a) 17(c) 18(b) 19(c) 20(c)

Subscribe by E-mail & get free updates of these informations straight to your inbox!

Don't Forget to Activate the link send into your e-mail.

Comments